Un adolescent din Drobeta Turnu Severin visează să proiecteze o locuinţă inteligentă, unde proprietarul să aibă absolut totul la dispoziţie în materie de utilităţi dintr-o singură aplicaţie, adică toate instalaţiile din casă să poată fi „pilotate” cu o singură telecomandă.
Lucian Burci (17 ani), elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Ştefan Odobleja din Drobeta Turnu Severin, îşi doreşte o casă automatizată, dar spune că soluţiile actuale de pe piaţă nu îl mulţumesc. Aşa că, după ce va absolvi facultatea, va proiecta chiar el de la zero un sistem care să permită ca absolut toate utilităţile să fie comandate dintr-un singur panou.
Anul trecut chiar a câştigat premiul I la un concurs organizat de Facultatea de Economie din Craiova pe tema cea mai bună idee de afacere. Lucian a obţinut admiraţia juriului cu un sistem de control al calităţii aerului din locuinţă, proiectat de el cu informaţii obţinute de pe net.
„Când calitatea aerului se deteriora, trebuia să se aprindă un led al senzorului. M-am gândit cum să declanşez acest led în faţa juriului şi am luat o brichetă, am încercat să apăs doar cât să iasă gazul, fără să o aprind. Nu ştiu cum s-a întâmplat că iniţial nu mi-a mers bricheta şi am tot apăsat, dar până la urmă s-a aprins ledul, iar toţi cei din jur au rămas uimiţi, ca să zic aşa”, spune Lucian. Alţi doi colegi din echipa lui Lucian s-au ocupat de celelalte aspecte care privesc o afacere, astfel că în final ideea lor a obţinut premiul I.
Cum a pornit totul
Ideea afacerii a plecat de la o chestiune amuzantă, povesteşte elevul de la Turnu Severin:
„Eu sunt o persoană care îi place să nu consume multe resurse, adică să fiu cât mai productiv. Unii ar zice că este cumva lene, eu zic că nu. Eram într-o seară, era lumina aprinsă în cameră şi am zis dacă eu mă ridic şi mă duc să sting lumina, îmi fuge somnul. Atunci mi-am spus: Ce simplu ar fi să apăs un buton sau să-i spun casei să stingă becul! A doua zi am intrat pe internet şi am găsit mai multe module pentru automatizări ale casei. Dar pentru lumină e o telecomandă, pentru uşă e alta, ş.a.”
Casa viitorului
Ştie că într-o zi va reuşi să-şi împlinească visul, adică să proiecteze acea casă pe care acum o vedem doar în filme, iar firma pe care o va deschide să poată să răspundă celor mai bizare cerinţe ale clienţilor.
„Dacă vine cineva şi cere „eu vreau dimineaţa când mă trezesc la ora X să se ridice automat draperiile ca să am lumină”, noi să putem facem asta”, spune Lucian.
Elevul severinean mai spune că în momentul de faţă ofertele pe piaţă sunt limitate doar la ce vrea producătorul, ceea ce în opinia sa este o piedică în dezvoltarea conceptului său.
„Nu mă văd făcând altceva”
Pasionat de informatică, Lucian Burci ştie foarte bine ce vrea de la viaţă. Nu stă o clipă pe gânduri atunci când vine vorba de paşii pe care vrea să-i urmeze în cariera sa. Pasiunea pentru IT a început când era prin clasa a VI-a şi i-a fost insuflată de tatăl său. Ulterior, a început să-şi pună întrebări despre cum funcţionează diverse lucruri: site-uri, aplicaţii software, etc. Aşa a început să acumuleze diverse informaţii şi să înveţe din experienţa sa şi a celor din jurul său.
„Încă din clasa a VI-a m-am hotărât că vreau să merg pe matematică-informatică. Deja ştiam că acesta este domeniul în care vreau să activez şi că asta este ceea ce îmi place să fac în viaţă. Nu mă văd făcând altceva”, spune Lucian.
Visul american
Elev la o clasă de matematică-informatică la un colegiu bun din oraşul de la Dunăre, Lucian îşi doreşte să urmeze Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, îşi doreşte să pună pe picioare propria sa afacere, să-şi facă un nume în ţară, după care să plece în ţara tuturor posibilităţilor.
„Problema învăţământului românesc este că pune prea mult accent pe teorie şi prea puţin pe practică. Mă gândesc ca după facultate să-mi dezvolt propria mea afacere ca mai apoi, după ce îmi creez un nume în ţară să mă dezvolt şi pe plan internaţional. Ştiu că este foarte greu, dar asta îmi doresc ca peste ani să ajung în America”, spune elevul de la Colegiul Naţional Ştefan Odobleja din Turnu Severin.
O schimbare a sistemului de educaţie
De altfel, implicat în mai multe proiecte care privesc tinerii, Lucian Burci crede că lucrurile ar merge mai bine în România dacă, în primul rând, s-ar schimba sistemul de educaţie. În opinia sa, elevii ar trebui învăţaţi cum să-şi facă o listă de priorităţi, cum să cheltuiască banii cu chibzuinţă, ar trebui să cunoască foarte bine atât drepturile cât şi obligaţiile cetăţeneşti şi multe alte lucruri.
Frecventează un Club IT
Elevul severinean frecventează cursurile ale unui club IT din Drobeta Turnu Severin, deschis de un tânăr programator, Lucian Apostol, care îi învaţă gratuit pe elevi tainele meseriei de programator, le arată care sunt posibilităţile oferite de acet job din domeniul tehnologiei, un domeniu aflat într-o creştere uimitoare la nivel global şi unde se câştigă foarte mulţi bani.
Lucian Apostol le insuflă elevilor săi pasiunea pentru acest domeniu, dorinţa de a învăţa singuri şi de a descoperi lucruri noi, de a experimenta. Elevii primesc aici informaţiile de care au nevoie şi pe care la clasă, unde programa şcolară este extrem de rigidă şi limitată, nu le obţin. Despre Lucian Burci, tânărul IT-ist spune că este un elev foarte inteligent, extrem de ambiţios şi foarte interesat de ce îl pasionează: “Dacă va alege să plece, cu siguranţă va fi o pierdere pentru România, dar să sperăm că după terminarea facultăţii va rămâne în ţară”.
Sursa: Adevarul Foto: Facebook