vineri, ianuarie 24, 2025
4 C
Craiova

Canicula încetinește trenurile cu 30 km/oră. CFR anunță noi întârzieri

CFR Călători informează că, din cauza temperaturiilor ridicate din sudul țării care produc supraîncălzirea agregatelor locomotivelor și automotoarelor, se pot înregistra  întârzieri în circulația trenurilor de călători din această zonă.

CFR Călători are pregătite locomotive de ajutor în punctele esențiale din sudul țării pentru a asigura o bună funcționare a trenurilor de călători și pentru a preveni apariția întârzierilor și disconfortul călătorilor.

Personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţeaua feroviară, în special în regiunile care intră sub incidenţa atenţionărilor de temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, prin verificarea directă ale liniilor de cale ferată, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei.

În intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 – 55 de grade, pe intervalele de staţii unde situaţia o impune, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

Cel mai recent raport privind situația circulației pe calea ferată, finalizat în luna mai 2020 de Corpul de Control al premierului (Ludovic Orban,  în acea perioadă) arată că, din cauza  instituirii numeroaselor restricţii de viteză, a fost diminuată viteza medie tehnică cu care se poate circula pe infrastructura feroviară la 68,86 km/h, în comparaţie cu viteza proiectată a reţelei de 86,30 km/h. De exemplu, viteza medie tehnică pe distanţa Bucureşti Nord – Braşov este de 66,78 km/h, în timp ce viteza proiectată pe această distanţă este de 122,54 km/h.

Potrivit raportului, la începutul anului 2017, se aflau în evidenţă, pe reţeaua CFR SA, 1.206 de puncte periculoase, însumând o lungime de 604 km, iar până la data de 30 august 2019, ca urmare a lucrărilor executate, au fost scoase din evidenţă 74 de puncte periculoase, dar au apărut alte 39 de puncte noi periculoase.

Raportul Corpului de Control al premierului arată că punctele periculoase sunt zone slăbite, existente la infrastructura feroviară (terasamente instabile, terasamente situate în zone inundabile, poduri cu defecte apărute în exploatare, lucrări de artă cu o stare tehnică necorespunzătoare etc.) care pot apărea în condiţii extreme (ploi torenţiale, inundaţii, căderi de stânci, alunecări de teren etc.) sau din cauza agravării în timp a problemelor de natură tehnică, a carenţei în întreţinerea corespunzătoare a căii, şi care, prin apariţia şi manifestarea lor, pot conduce la afectarea circulaţiei trenurilor şi pot pune în pericol siguranţa circulaţiei trenurilor.

Revenind la situația actuală, generată de încălzirea șinelor de cale ferată, CFR Călători anunță că face eforturi suplimentare pentru menținerea în circulație a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalații de climatizare. Acestea sunt verificate din punct de vedere tehnic – funcțional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs.

CFR Călători atrage atenția că pot apărea situații în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute sau a supraaglomerării garniturilor și/sau a deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare să funcționeaze fără a mai asigura răcirea în parametri normali.

Informații suplimentare, la:

  • telefon 0219521 – info CFR (pentru plecări/sosiri din București);
  • numerele de telefon de la stațiile CFR: https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/;
  • telefon 021.319.0358 – Biroul Relaţii cu Publicul din Gara de Nord Bucureşti;
  • în aplicația Trenul meu (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren), introduceţi numărul trenului (în care vă aflați) în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Obtineţi informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web http://cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/4023-camere-web-2 din gările București Nord, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.

 

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Podul peste Olt construit în vremea regelui Carol I va fi, în sfârșit, reabilitat! Pe unde se va circula

Podul peste râul Olt de la Slatina, construit în vremea regelui Carol I, va intra în reparații capitale. S-a...

Mai multe articole din aceeasi categorie