marți, octombrie 15, 2024
22.8 C
Craiova

Când va livra Softronic primele șase locomotive

Producătorul de material rulant Softronic Craiova a anunțat livrarea a șase locomotive noi în perioada următoare către operatori din România și Ungaria (MAV Magyar Vagon), în cadrul celei de-a 14-a ediții a celui mai mare târg feroviar din lume Innotrans, din Germania.

Locomotivele urmează să fie livrate până la sfârșitul anului 2025. Trei locomotive noi vor fi livrate către Constantin Grup, la care se va adăuga prima locomotivă pentru Transferoviar Grup“, a transmis Softronic, pe pagina de Facebook a companiei. Potrivit reprezentanților companiei, noile locomotive vor asigura tracțiunea trenurilor de marfă din Ungaria si din România, inclusiv pe Coridorul IV Curtici – Constanța.

Alte două locomotive noi vor fi livrate în Ungaria către CER Cargo, cele două fiind echipate și cu sistem ETCS produs de Hitachi. Toate locomotivele vor fi livrate până la sfârsitul anului 2025, au mai menționat cei de la Softronic.

Softronic modernizează 19 locomotive pentru CFR Călători

Softronic a câștigat, anul trecut, contractul pentru modernizarea a 19 locomotive electrice pentru CFR Călători, finanțat din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Semnat în decembrie 2023, contractul cu o valoare de 100,68 milioane de euro este valabil 12 ani, perioadă ce include efectuarea serviciilor de modernizare pentru toate cele 19 locomotive, având ca dată de referinţă 1 iulie 2026 pentru execuţia şi livrarea ultimei locomotive modernizate.

Prima locomotivă CFR Călători modernizată de Softronic prin PNRR a trecut testele la viteza maximă de 160 km/oră, la începutul lunii septembrie. De asemenea, încercările de tensometrie realizate în cadrul AFER s-au încheiat cu un raport favorabil“, a mai precizat compania craioveană. 

A trecut testele! Prima locomotivă modernizată de Softronic a atins viteza maximă
A trecut testele! Prima locomotivă modernizată de Softronic a atins viteza maximă

Testele atestă că integrarea echipamentului ETCS produs de Hitachi (fostul Thales Transportation) cu STM-uri: PZB si Mirel respectă cerințele impuse de regulamentele în vigoare. Aceste teste sunt necesare în vederea certificării conform Regulamentului de Control, Comanda și Semnalizare, de către Organismul Notificat TUV Rheinland“, au mai explicat la începutul lunii reprezentanții companiei, într-o postare în care apare locomotiva cu imaginea lui Nicolae Iorga. 

Citește și: CJ Dolj deschide o linie de credit de 26 de milioane de euro. Ce face cu banii

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

TRAFIC RESTRICȚIONAT PE STRADA CRIVENI DIN ORAȘUL PIATRA-OLT

TRAFIC RESTRICȚIONAT PE STRADA CRIVENI DIN ORAȘUL PIATRA-OLT

Mai multe articole din aceeasi categorie