De Ion Ghermănescu
Fotbalul la Slatina începe să renască. Iar anul 2023 le-a adus slătinenilor poate cea mai ambițioasă echipă pe care au avut-o după Revoluție. Pregătită de un antrenor tânăr, tobă de fotbal, cu Licența Pro, Dan Oprescu, CSM Slatina promite. Iar turul a arătat că are potențial, că are un lot bun, dar că e nevoie de timp ca rotițele mașinăriei de fotbal gândite de Oprescu să poată funcționa perfect.
Până acum, CSM Slatina a reușit și meciuri mari, șimeciuri de care a trebuit să uite cât mai repede. A învins liderul Unirea Slobozia cu 1-0, a învins la scorla Dumbrăvița, a avut victorii de moral, dar și rezultate care au arătat o anumită lipsă de constanță, cum a fost înfrângerea de la Piatra Neamț.
Fotbalul la Slatina începe să renască. Obiectivele lui Dan Oprescu
Locul 13 pe care terminat anul este un loc la doar 3 puncte de playoff și arată că Dan Oprescu și puștii săi sunt pe un drum bun. Cu o linie de clasament scrisă parcă de o mână nevăzută, 5 victorii, 5 egaluri, 5 înfrângeri, 14 goluri marcate, 14 goluri primite, CSM Slatina a arătat că știe să etaleze un fotbal frumos, un fotbal care să îi facă fericiți pe suporteri.
Este unul din cele două obiective pe care și le-a asumat Dan Oprescu. Să ofere slătinenilor un fotbal și o echipă de calitate și să ofere fiecărui copil talentat din județul Olt posibilitatea de juca fotbal de performanță. Cel care a lucrat la FRF și i-a dus la echipe mari pe stelistul Ianis Stoica și pe craioveanul Căpățână, are o strategie care urmărește exact aceste două obiective. Lângă ele, ca fotbalul slătinean să crească și să devină un fenomen local este nevoie de mai mult.
În primul rând, este nevoie ca în continuare autoritățile locale să fie lângă echipă. Cu un buget decent, echipa are acum liniștea de a se pregăti și de a performa. Și dacă lângă autoritățile locale vor apărea și niște oameni de afaceri puternici, atunci chiar vom avea revirimentul fotbalului în Capitala Oltului.
Apel la istorie: Dinamo Slatina
Dacă staff-ul este ok, în privința lotului se vor putea aduce niște jucători care să se plieze mai bine pe strategia tactică gândită de Dan Oprescu. Iar dacă se va rezolva și problema unui stadion nou, suntem siguri că Slatina va renaște din punct de vedere fotbalistic. Și ca să dăm greutate la ce am spus mai înainte, încheiem cu un exemplu cum nu se poate mai sugestiv. Paralela cu Dinamo Slatina, echipa anilor 70 a Oltului.
Slatina a primit în 1973, vestea că va avea o echipă în Divizia B, Liga a 2-a a fotbalului românesc de atunci. Iar secretarul de partid al Județului Olt, un om foarte puternic, Constantin Sandu, care era nașul lui Nicolae Ceaușescu, s-a implicat personal în dezvoltarea fotbalului slătinean. Și a dat ordin ca echipa să devină partenera puternicului Dinamo București. Așa au ajuns la Slatina jucători de top ca Ghiță, Eftimescu, Stoenescu, Șoarece și megatalentatul Tomiță Zamfir.
Povestea ultimului îți rupe inima. După un an în care s-a afirmat la Dinamo Slatina, a fost luat de Dinamo București, desi fusese dorit și de Steaua. La Dinamo a jucat meci de meci într-un atac care îi mai avea pe Lucescu, Dumitrache și Dudu Georgescu. Din păcate, înaintea unui meci cu Real Madrid, la partidă de campionat, constănțeanul Mustafa i-a rupt piciorul și i-a terminat cariera. Putea fi marele talent al Slatinei care cucerește fotbalul românesc. Nu a fost să fie.
Fotbalul la Slatina începe să renască. Slatina poate redeveni acea echipă frumosă cu oameni frumoși
Dinamo Slatina a fost o echipă frumoasă cu oameni frumoși. Păstrând proporțiile, a fost un fel de Craiova Maxima a Oltului. Cu Constantin Sandu în rolul lui Ștefan Andrei, cu Șoarece în rolul lui Balaci, cu antrenorul Constantin Ștefan în rolul lui Tică Oțet. Nu a avut rezultate extraordinare pe plan international, dar Dinamo Slatina a fost atunci un fenomen pe plan local. Oamenii umpleau meci de meci stadionul, copiii își doreau să înceapă să joace fotbal, totul era o emulație fantastică. Fenomenul s-a oprit în 1979, când a promovat Viitorul Scornicești și tot interesul s-a mutat în comuna natală a fostului dictator.
Acum, la 50 de ani, de la apariția Dinamo Slatina, Capitala Oltului are o nouă șansă de a porni spre fotbalul mare. Iar șansa se numește CSM Slatina, cu Dan Oprescu antrenorul care are o putere de muncă cât pentru jumătate din tehnicienii fotbalului românesc. Ca totul să se transforme într-un proiect de succes este nevoie ca necunoscutele care există acum să fie rezolvate cât mai repede.
Întărirea lotului de jucători, stadionul cel nou, creșterea bugetului, apariția oamenilor de afaceri locali lângă echipă. Momentan acestea sunt necunoscute, iar proiectul pare o ecuație cu prea multe astfel de necunoscute. Când se vor rezolva rând pe rând, atunci, ca pe vremea celor de la Dinamo Slatina, fotbalul se va întoarce definitiv acasă, la Slatina, în Capitala Oltului.