joi, ianuarie 23, 2025
5.6 C
Craiova

Cand cade Pastele Ortodox si cel Catolic in 2019 si in urmatorii ani! Afla in ce an vor fi in aceeasi zi si de unde vine diferenta dintre cele doua Biserici!

In urmatorii 7 ani, Pastele ortodox si cel catolic vor cadea doar intr-un singur an in aceeasi zi. Acest lucru se va intampla in 2025 in data de 20 aprilie.

 

Când pică Paștele ortodox în anii următori:

  • Paştele ortodox 2019: 28 aprilie
  • Paştele ortodox 2020: 19 aprilie
  • Paştele ortodox 2021: 2 mai
  • Paştele ortodox 2022: 24 aprilie
  • Paştele ortodox 2023: 16 aprilie
  • Paştele ortodox 2024: 5 mai
  • Paştele ortodox 2025: 20 aprilie

Când pică Paștele catolic în anii următori:

  • Paştele Catolic 2019: 21 aprile
  • Paştele Catolic 2020: 12 aprilie
  • Paștele Catolic 2021: 4 aprilie
  • Paștele Catolic 2022: 17 aprilie
  • Paștele Catolic 2023: 9 aprilie
  • Paștele Catolic 2024: 31 martie
  • Paștele Catolic 2025: 20 aprilie

Data sărbătoririi Învierii Domnului este strâns legată de două fenomene astronomice.

Primul dintre ele este echinocțiul de primăvară, un fenomen cu dată fixă, iar cel de-al doilea este Luna Plină, fenomen cu dată schimbătoare.

Data Paștilor este, conform primului conciliu de la Niceea, „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.” În vreme ce Biserica Catolică și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).

În contrast cu toate celelalte sărbători creștine care depind numai de mișcarea soarelui, ziua de Paști depinde atât de mișcarea soarelui (de care depinde echinocțiul de primăvară) cât și de cea a lunii.

Diferența dintre echinocțiile de primăvară

În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian (care este ziua de 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce Biserica Catolică și cele Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară. Din această cauză data Paștilor în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 aprilie, iar în Bisericile Catolică și Protestante mai devreme de 22 martie (vezi tabelul).

Această diferență duce, în plus, la o anumită periodicitate în diferența dintre zilele Paștilor. Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni (de exemplu în 2013, 2016, 2021 etc.). Aceasta se datorează faptului că, în acești ani, luna plină care cade după 3 aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 martie. Dacă Bisericile ar folosi același ciclu lunar, diferența dintre echinocții ar duce la o diferență în ziua Paștilor de 0 sau de 4 săptămâni.

Diferența dintre luni

Diferența adițională de o săptămână provine din faptul că bisericile folosesc cicluri lunare diferite. „Luna Bisericilor Ortodoxe” este cu 4-5 zile după „luna Bisericilor Catolice și Protestante”, ceea ce rezultă într-o diferență adițională de o săptămână în aproximativ 2/3 din ani.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Prima locomotivă modernizată de Softronic a fost certificată oficial. Incredibil de la ce s-a plecat!

Prima locomotivă modernizată de Softronic pentru CFR Călători a trecut toate testele și a obținut și certificarea oficială. Producătorul de...

Mai multe articole din aceeasi categorie