În ziua de 22 martie Biserica Ortodoxă prăznuiește moartea mucenicească a Sfintei Drosida. Cu această ocazie ni se înfățișează și o enigmă, mai bine zis o existență enigmatică, chiar aceea a sfintei. Aceasta pentru că sinaxarul Bisericii noastre afirmă nici mai mult nici mai puțin decât aceea că Sfânta Drosida a fost fiica împăratului Traian.
Primele mențiuni despre Sfânta Drosida le găsim în vremea Sfântului Ioan Gură de Aur, atunci când acesta era preot în Antiohia.
Sfântul Ioan, cu ocazia unui festival ce se ținea în amintirea sfinților mucenici, ține o predică dedicată chiar Sfintei Drosida, predică ce a ajuns la noi sub denumirea de „Laudă la Sfânta Drosida, și despre amintirea morții”. În această predică nu se menționează însă nimic specific despre viața Sfintei Drosida, în afară de mucenicia sa, care s-a petrecut, așa cum se menționează în predică, prin arderea pe rug.
Trebuie sa retinem de asemenea ca antiohienii aveau deja un cult deosebit pentru Sfanta Drosida, din moment ce Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca aceasta le-a fost „ghid si conducator” cu ocazia acestui festival. Predica trebuie sa fi avut loc fara indoiala in apropiere de moastele sfintei, care erau localizate in cimitirul principal, care continea Bisericile Martirilor, cimitir aflat in afara zidurilor Antiohiei, pe drumul spre Dafne.
Relatarea din sinaxar ne vorbeste insa despre calitatea Sfintei Drosida de fiica a imparatului Traian. Conform sinaxarului din mineiul lunii martie, sfanta era crestina in ascuns, asistand cinci „canonice” (maici, am zice noi astazi) sa ingroape, in ascuns, trupurile martirilor crestini. Logodnicul ei, Adrian, sfetnic al imparatului, a organizat o „panda” in urma carora sfanta si cele cinci canonice au fost prinse. Pe scurt, canonicele au fost ucise amestecate fiind in niste bai de arama. Sfanta Drosida insa, dorind sa mearga sa moara si ea pentru Hristos, realizand pe drum ca nu a fost botezata, s-a botezat singura si dupa putine zile a trecut la Domnul.
Primul document care vorbeste fara echivoc despre aceasta relatare vine tot din Antiohia, si anume tot dintr-o predica, de aceasta data a Patriarhului eretic Sever al Antiohiei (sec. VI). Acesta, in a suta sa omilie, dedicata integral Sfintei Drosida, mentioneaza ca aceasta era foarte tanara cand a primit moartea muceniceasca si ca s-a nascut in „purpura regala”; de asemenea sunt mentionate canonicele si colaborarea sfintei cu ele, in ascuns.
Tot astăzi se ace pomenirea Sfântului Vasile de Ancira.
Sursa: crestinortodox.ro