joi, ianuarie 23, 2025
5.6 C
Craiova

Bugetare participativă la Caracal: Primăria face proiecte inițiate de cetățeni

Conducerea Primăriei Caracal a inițiat discuții cu cetățenii cu privire la bugetarea participativă, mecanism prin care ideile și inițiativele comunității se transformă în realitate. În mai multe orașe din țară se practică deja acest mod de implicare a cetățenilor în actul administrativ (Alba Iulia, Cluj Napoca, Oradea).

„Implicarea dumneavoastră, a comunității în identificarea problemelor și căutarea soluțiilor este un lucru pe care îl respect și apreciez. Multe din proiectele prin care eu și echipa mea încercăm să schimbăm în bine municipiul nostru au venit de la dumneavoastră. Infrastructura stradală, amenajarea de spații verzi și locuri de joacă, amenajarea spațiilor publice (mobilier urban, iluminat public), infrastructura socială, culturală, educațională și de sănătate, Smart City (un oraș ecologic și prietenos cu mediul) reprezintă nu numai preocupări ale echipei mele dar și domenii unde voi asculta cu maximă atenție ideile venite din partea dumneavoastră și soluțiile pe care le veți propune”, a afirmat primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea în cadrul întâlnirii.

Ce este „bugetul participativ”?

Bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.

Fondurile diferă de o localitate la alta

Scopul bugetului participativ nu este numai acela de a repartiza o anumită sumă de bani, deci nu este vorba de un program de granturi cu o nouă denumire. Scopul bugetului participativ este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa Primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei. O parte importantă a bugetului participativ o constituie întâlnirile publice şi dezbaterile privind propunerile în cadrul cărora se pot naşte noi relaţii între vecini şi o atmosferă constructivă și plăcută în localitate.

După cum se arată pe un site dedicat acestui concept, forma procesului şi cuantumul sumei repartizate în bugetul participativ diferă de la o localitate la alta. Nu este adevărat însă că bugetul participativ aduce cheltuieli inutile în bugetul local – dimpotrivă. În oraşul brazilian, Porto Alegre, în ziua de astăzi, deja legendar, bugetarea participativă s-a implementat tocmai în momentul în care oraşul se afla pe punctul de a intra în faliment, iar Primăria s-a adresat cetăţenilor pentru a decide în privinţa cheltuielilor pe care le consideră a fi indispensabile. În prezent, în oraşele din America de Sud se decide astfel chiar şi în privinţa serviciilor urbane de bază şi, de aceea, adesea este vorba chiar şi de zeci de procente din bugetul total. Acest lucru se reflectă şi în structura decizională – discuţiile privind proiectele propuse sunt dezvoltate în cadrul unei serii de grupuri de lucru tematice sau regionale, la care participă un număr mare de locuitori.

Ion Doldurea e optimist

„Am avut o întâlnire foarte interesantă la Teatrul Național Caracal, cu privire la mecanismul de Bugetare Participativă. Chiar dacă am câștigat alegerile cu un program pe care îl pun în practică zi de zi, consider că implicarea comunității în stabilirea priorităților și propunerea de soluții pentru rezolvarea problemelor urbei noastre face parte din filosofia mea de conducere – alături de oameni și împreună cu ei!

​Bugetarea participativă este un mecanism prin care ideile și inițiativele comunității se transformă în realitate. Implicarea dumneavoastră, a comunității în identificarea problemelor și căutarea soluțiilor este un lucru pe care îl respect și apreciez. Nu am nici un dubiu în a afirma că municipiul nostru va fi un loc în care noi caracalenii să trăim în siguranță, în curățenie și în bună înțelegere”, a transmis Ioan Doldurea și pe pagina sa de Facebook.

 

 

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Realizare URIASĂ pentru ROMÂNIA! Țara noastră, centrul sportului ecvestru în 2025 și 2026!

Vești minunate la început de an pentru comunitatea ecvestră și sportul românesc! În 2025, țara noastră va găzdui la...

Mai multe articole din aceeasi categorie