marți, decembrie 10, 2024
6.4 C
Craiova

Brexit. Condiții pentru români în Marea Britanie

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a retras din februarie 2020 oficial din Uniunea Europeană. Va urma o perioada de tranziție până în 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continuă să aplice reglementările europene.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate valabile cel puțin până la data de 31 decembrie 2020.

Cererea e gratuită

Pentru a beneficia în continuare de drepturile actuale pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să solicite obținerea statutului de ”settled” (rezident permanent), respectiv ”pre-settled”(rezident provizoriu). 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactați în cazul producerii unor situații de urgență. Cererea este scutită de orice taxă.

Regimul de ședere

Cetățenii români au drept de ședere pentru o perioadă de până la trei luni pe teritoriul Marii Britanii, fără nicio condiție sau formalitate, cu excepția cerinței de a poseda o carte de identitate valabilă sau un pașaport valabil. Dreptul de ședere poate fi exercitat pentru perioade mai mari de trei luni dacă cetățenii Uniunii Europene se află într-una din situațiile prevăzute în continuare:

  • sunt angajați sau exercită o activitate independentă;
  • sunt în căutarea unui loc de muncă;
  • dețin resurse suficiente pentru ei și pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistență socială în timpul perioadei de ședere și posedă o asigurare medicală cuprinzătoare;
  • sunt înscriși la o instituție privată sau publică, acreditată sau finanțată de către autoritățile statului gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională. Ei trebuie să asigure autoritățile competente, printr-o declarație sau altă procedura echivalentă, că posedă suficiente resurse pentru ei înșiși și pentru membrii lor de familie, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistență socială în timpul perioadei de ședere;
  • sunt membri de familie care însotesc sau se alătură unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile menționate anterior.

Ambasada Marii Britanii explică toți pașii

Ambasada Marii Britanii a postat pe site-ul său toate demersurile pe care le pot face europenii care vor să lucreze în Regat.

„Dacă sunteți cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita înscrierea la Programul de înregistrare a cetățenilor Uniunii Europene pentru a continua să trăiți în Regatul Unit după 30 iunie 2021. Dacă solicitarea vă este aprobată, dumneavoastră veți obține fie statutul de rezident permanent, fie pe cel de rezident provizoriu.

Dacă în momentul în care aplicați nu ați acumulat cei 5 ani de rezindență continuă, veți obține, în mod normal, statut de persoană pre-stabilită (rezident provizoriu). Ar trebui să fi început să locuiți în Regatul Unit până pe 31 decembrie 2020. După aceea, odată ce ați acumulat 5 ani de rezidență continuă, puteți aplica pentru a vă schimba statutul în cel de persoană stabilită.

Dacă se împlinesc 5 ani de reședință neîntreruptă înainte de data de 30 decembrie 2020, puteți alege să așteptați pentru a face cerere atunci când se vor împlini 5 ani de ședere continuă. Aceasta înseamnă că, dacă cererea dumneavoastră va fi aprobată, veți obține noul statut de rezident permanent fără a mai trebui să solicitați mai întâi statutul de stabilire provizorie.

Puteți rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de încă 5 ani de la data primirii statutului de stabilire provizorie.

Drepturile ce se acordă odată cu noul statut de rezident permanent sau cu statutul de stabilire provizorie:

Veți putea:

  • să lucrați în Regatul Unit
  • să folosiți Sistemul Național de Sănătate (NHS)
  • să vă înscrieți în programe de învățământ sau să vă continuați studiile
  • să accesați fonduri publice, cum ar fi asistență socială de stat și pensii, dacă aveți dreptul la acestea
  • să călătoriți în și din Regatul Unit”.

Copiii unui rezident permanent născuți în UK sunt cetățeni britanici

Dacă obțineți noul statut de rezident permanent, toți copiii născuți în Regatul Unit în timp ce dumneavoastră locuiți aici vor fi în mod automat cetățeni britanici.

Dacă obțineți statutul de stabilire provizorie, toți copiii născuți în Regatul Unit vor avea dreptul automat la statutul de stabilire provizorie. Ei vor putea deveni cetățeni britanici numai dacă se califică pentru acest lucru prin intermediul celuilalt părinte.

E nevoie de numărul de asigurări sociale pentru verificări

Pentru a avea dreptul la noul statut de rezident permanent trebuie să fie locuit în Regatul Unit, Insulele Anglo-Normande sau Insula Man pentru o perioadă de cel puțin 6 luni în orice perioadă de 12 luni, timp de 5 ani consecutiv. Trebuie să faceți dovada acestui lucru atunci când faceți cerere.

Dacă nu ați locuit aici pentru o perioadă de timp de 5 ani consecutivi, încă puteți avea dreptul să faceți cerere pentru statutul de stabilire provizorie.

Puteți furniza numărul dumneavoastră de asigurări sociale pentru a permite efectuarea unei verificări automatizate a șederii dumneavoastră pe baza evidențelor fiscale și a unor evidențe de asistență socială.

Dacă această verificare are loc cu succes, nu va trebui să oferiți niciun alt document ca dovadă de rezidență. Va trebui să oferiți documente numai dacă v-ați aflat aici de 5 ani consecutivi, dar nu există destule informații pentru a confirma acest lucru. Imediat după ce aplicați, Ministerul de Interne vă va anunța dacă trebuie să oferiți orice alte documente.

Dacă aveți condamnări în dosare penale

Dacă aveți 18 ani sau peste, Ministerul de Interne va verifica dacă nu ați comis infracțiuni grave sau repetate și că nu reprezentați o amenințare la adresa securității.

Vi se va solicita să declarați condamnările care apar în cazierul din Regatul Unit sau din străinătate.

Nu trebuie să declarați niciuna din următoarele:

  • condamnările care nu trebuie divulgate (“condamnări executate”)
  • avertismente (“avertizări”)
  • metode alternative condamnării, de exemplu amenzile pentru depășirea vitezei

Veți mai fi verificat și în baza de date cu infracțiuni din Regatul Unit. Vă veți califica pentru statut de persoană stabilită sau pre-stabilită dacă ați fost condamnat/ ă numai pentru o infracțiune minoră.

Puteți obține noul statul de rezident permanent sau statutul de stabilire provizorie chiar dacă aveți alte condamnări. Acest aspect va fi evaluat pentru fiecare caz în parte.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord stă la dispoziție cu informații și sprijin despre procedura de înregistrare în EUSS la numărul de telefon dedicat în acest sens (+44) (0) 7503 882992, precum și la adresa de email [email protected].

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

00:02:42

(VIDEO) Când zăibărul a fost mai bun decât vinul de Bordeaux! Francezii, învinși pe Central de driblingurile lui Balaci și superexecuțiile lui Țicleanu și...

Pentru suporterii Universității Craiova, ziua de 8 decembrie are și o altă însemnătate: a fost ziua în care Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie