Dragobetele, numit în popor și „Cap de Primăvară”, „Sânt Ion de primăvară, „logodnicul pasărilor”, „Dragomiru-Florea” sau „Grangurul”, se sărbătorește la 24 februarie.
Legendele privind proveniența Dragobetelui sunt diverse. O legendă oltenească vorbește despre Dragobete ca fiu al Babei Dochia, numit Dragobete Iovan sau „Năvalnicul”, pentru că „sărută fetele”.
Despre Dragobete se spunea că este„o ființă, parte omenească și parte îngerească, un june frumos și nemuritor, care umblă în lume ca și Sântoaderii și Rusalele, dar pe care oamenii nu-l pot vedea, din cauză că lumea s-a spurcat cu sudalme și fărădelegi”.
Tot în ziua de Dragobete, fetele tinere necăsătorite trebuiau să strângă zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută drept „zăpada zânelor”, care ar fi apărut după ce zânele zâmbeau. Fetele topeau zăpada, iar cu apa care rămânea se spălau pe față, ca să fie frumoase, și făceau descântece de iubire.
Credințele populare rămase până astăzi spun că, dacă vrei ca iubirea ta să dăinuie, trebuie să îți săruți perechea de Dragobete. Tot în 24 februarie, sunt interzise muncile câmpului, țesutul și cusutul.
Și plânsul este interzis de Dragobete: lacrimile atrag necazurile în lunile următoare.
Alte tradiții, obiceiuri și superstiții de Dragobete
Sărbătoarea este înrădăcinată de mult în istoria românilor. Ziua nu vine doar cu serbarea iubirii ci și cu anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.
Se spune că pe 24 februarie este bine să culegi flori vii din natură. Cum ar fi ghiocelul sau alte flori care răsar din zapadă. Dacă sunt pomii înfloriți, e bine să să fie luată o crenguță cu flori sau câțiva ghicei care să fie puși lângă icoane.
Tot de Dragobete este bine să porți haine curate sau noi. Pentru a serba sărbătoarea iubirii și a purității.
Alte tradiții spun că dacă nu este brumă în ziua de Dragobete, nu va mai fi în anul curent.
De asemenea dacă pe 24 februarie plouă, primăvara va fi timpurie și frumoasă.
Dacă în ziua de 24 februarie, de Dragobete auzi pupăza cum cântă, vei avea parte de prosperitate și vei fi harnic tot anul.
Expoziție de pictură
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj deschide astzăi, de la ora 13.00, la Galeriile „Cromatic“, expoziția de pictură „Purtător de apa vieții“, realizată de Daciana Ungureanu, sub egida Asociației Seniori Art Craiova, cu sprijinul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ și al Școlii Populare de Artă Gorj.
Curatorul expoziției este pictorița Mariana Montegaza. Participă: artistul plastic Ovidiu Bărbulescu, Nicolae Marinescu – directorul Revistei „Mozaicul“, muzeograful Dorina Cioplea-Văduva. Acordurile muzicale de violoncel și chitară vor completa dimensiunea plastică a evenimentului, în interpretarea soliștilor Mircea Suchici și Marius Ungureanu.
Intrarea este liberă, iar accesul este permis în grupuri de maximum 4 persoane, cu obligativitatea purtării măștii (medicală/nonmedicală) pe toată durata vizitei, în intervalul orar 09:00 – 16:00, de luni până vineri.