La Ministerul Energiei a fost semnat, marți, contractul de finanțare pentru electrificarea zonei Vârful lui Roman, din județul Vâlcea. Vorbim de o zonă cu un potențial turistic imens, dar văduvită ani de zile de o asemenea investiție extrem de benefică pentru regiune.
Distribuție Energie Oltenia a făcut pasul cel mare și a demarat, la începutul lunii trecute, licitația pentru obiectivul de investiții „Proiectare DDE, as built și execuție extindere rețea electrică de distribuție publică în orașul Horezu, zona Vârful lui Roman – Izvoarele Pleșei, județul Vâlcea“. O investiție estimată la valoarea de 40.989.469,58 lei fără TVA, adică aproape 10 milioane de euro cu TVA, pentru care s-a obținut acum și finanțarea din Fondul de Modernizare, care ține de Ministerul Energiei.
De altfel, contractul de finanțare a fost semnat de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe de o parte, respectiv Eugen Butoarcă, directorul executiv al Distribuție Energie Oltenia, de cealaltă parte.
Au venit banii pentru electrificarea zonei Vârful lui Roman. 37.471.987 lei, finanțarea nerambursabilă
Este vorba de un proiect în valoare de 48.719.825 lei fără TVA, din care 46.839.984 lei reprezintă valoarea eligibilă fără TVA, finanțarea nerambursabilă fiind în sumă de 37.471.987 lei. Contractul de execuție lucrări va fi atribuit firmei care va veni cu „cel mai bun raport calitate – preț“ și cu o garanție maximă de 10 ani.
Cu finanțarea investiției asigurată, Vârful lui Roman pare acum tot mai aproape de electrificare, mai ales că sunt și constructori interesați de electrificarea acestei zone. Trei ofertanți unici și o asociere de firme s-au înscris la licitația pentru lucrări: Electromontaj Carpați SA, Electromontaj, Energobit și Asocierea Electro-Alfa International (lider) – Adrem Invest – Adrem Engineering SRL – Prelchim SRL. Execuția va demara, cel mai probabil, din primăvara anului viitor.
Citește și: O stațiune importantă din România vrea să mizeze pe energia geotermală