luni, ianuarie 20, 2025
-1.6 C
Craiova

Atenție la firmele care promit ștergerea din biroul de credit!

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a anunțat că înregistrează o creștere a numărului de cereri prin care consumatorii solicită ștergerea înregistrărilor din Biroul de Credit. Soluționarea acestor cereri nu se poate face printr-un proces de negociere cu banca sau cu IFN-ul, așa cum se întâmplă, de regulă, în cadrul procedurii de conciliere.

CSALB trimite cererile primite către instituția de credit (bancă) sau către instituția financiară nebancară (IFN), iar aceasta pot doar să verifice corectitudinea înregistrării consumatorului în această bază de date. Din acest motiv, 9 din 10 cereri care au ca obiect ștergerea din Biroul de Credit sunt respinse de bănci și IFN-uri, fiind clasate. Restul de 10% dintre cereri sunt soluționate amiabil, după sesizarea CSALB.

Din aceste motive, instituția recomandă consumatorilor să se adreseze direct băncilor și IFN-urilor pentru solicitări care vizează Biroul de Credit și să evite intermediarii care promit sau garantează succesul radierii acestor înregistrări. Decizia de ștergere a înregistrării aparține comercianților și nu mai implică o negociere în cadrul Centrului.

Executare silită pentru 1.500  de lei

Reprezentanții CSALB atrag atenția asupra unui fenomen păgubos pentru mulți consumatori. Sunt pe piață câteva firme care promit radierea înregistrării în Biroul de Credit, iar apoi se îndreaptă în instanță împotriva consumatorilor pentru recuperarea unor sume care, în multe cazuri, sunt acceptate de debitori prin contracte care prevăd onorariile acestor intermediari.

Pe portalul instanțelor se poate vedea faptul că majoritatea solicitărilor sunt pentru suma de 1.500 de lei, iar în unele cazuri se ajunge și la executarea silită a consumatorilor care au avut încredere în promisiunea acestor firme. Conform, CSALB, doar în București sunt peste 50 de procese intentate de o singură societate care se ocupă cu acest lucru. În multe cazuri, debitorii au refuzat să mai plătească sumele prevăzute în contract, după ce încercarea de radiere din Biroul de Credit a eșuat.

Calea gratuită de rezolvare: discuția cu creditorul

În aceste condiții, CSALB face un apel către consumatori să se informeze în detaliu despre riscurile la care se supun și să urmeze calea sigură și gratuită de rezolvare a acestei probleme: prin adresare directă către bancă sau IFN cu această solicitare.

Dacă înregistrarea s-a făcut dintr-o eroare, radierea va fi făcută independent de intervenția unui intermediar care mai pretinde și bani pentru acest lucru.

Solicitarea de ștergere din Biroul de Credit este un drept al consumatorului de servicii financiare, iar acest drept poate fi exercitat în două feluri:

  • printr-o solicitare directă către bancă sau IFN,
  • printr-o solicitare online făcută pe portalul Biroului de Credit.

CSALB reamintește că solicitarea făcută către Biroul de Credit tot la bancă sau la IFN ajunge, adică la instituția care a înregistrat persoana respectivă în Biroul de Credit și care are toate documentele pe baza cărora poate fi analizată solicitarea consumatorului.

În plus, Biroul de Credit nu are dreptul de a modifica înregistrările făcute de bancă sau IFN. Chiar dacă unele firme promit ștergerea din Biroul de Credit, consumatorii nu au nevoie de niciun intermediar pentru acest demers. În plus, intermediarii percep anumite sume de bani și nu pot garanta un succes la capătul acestui drum. În prezent sunt peste 200 de mii de utilizatori înregistrați pe portalul Biroului de Credit. Unul dintre motivele frecvent invocate de consumatorii care solicită ștergerea înregistrării în Biroul de Credit este lipsa notificării.

Conform legislației în vigoare, banca sau IFN-ul trebuie să notifice consumatorul cu 15 zile înainte de a-l înregistra în Biroul de Credit, iar obligația se păstrează și astăzi. Cu toate acestea, dacă instituția financiară sau o instanță decide că din cauza lipsei notificării trebuie șterse datele persoanei respective, trebuie reținut că datoria față de bancă sau de IFN rămâne în continuare pe rol, nu se șterge și trebuie achitată.

 

 

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

„U“ Craiova – Dinamo 1-1: Când Dumnezeu îți dă pasă, dar nu-ți bagă și mingea în plasă!

Meciul „U“ Craiova - Dinamo, scor  1-1, s-a derulat parcă după replica celebră din comedia TV Atletico Textila: când...

Mai multe articole din aceeasi categorie