Asocierea formată din compania turcă Ozaltin și antreprenorul craiovean Strade Bauunternehmung, care a construit tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, a depus ofertă și pentru lotul 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași. Vestea bună pentru șoferii din Oltenia este că acum sunt în evaluare oferte pentru toate cele trei loturi ale Autostrăzii Craiova – Filiași, parte din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu (110,1 km).
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, au anunțat astăzi constructorii care au depus oferte pentru lotul 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași (21,7 km). Până acum au fost scoase la licitație doar cele trei loturi care compun autostrada ce pleacă din DEx12 Craiova – Pitești și ajunge până la Filiași. Și toate au ofertanți pe măsură.
Potrivit șefului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru construcția acestui lot de 21,7 km care se desfășoară între Nodul rutier Beharca (prin care se asigură conexiunea cu DN6) și nord-vestul localității Țânțăreni au fost depuse 5 oferte. Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina concurează pentru adjudecarea contractului în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), care prevede proiectarea și execuția acestui lot în termen de 34 de luni (10 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție).
Conform contractului, pe traseul lotului 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași se vor construi inclusiv:
- un viaduct peste Râul Frățoștița, CF100 (CF900) și DN6/E70 (846 m);
- un pasaj în zona Nodului Răcarii de Sus, peste CF100 (285 m);
- patru parcări de scurtă durata (dotate fiecare cu câte 8 locuri de parcare cu posibilitate de încărcare rapidă a autoturismelor electrice).
Se cunosc ofertanții pentru lotul 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași. Asocierea Ozaltin – Strade, printre ofertanți
În prezent, contractele pentru toate cele trei loturi ale Autostrăzii Craiova – Filiași (46,4 km) se află în faza de evaluare a ofertelor. Toate cele trei loturi sunt finanțate prin Programul Transport (PT) 2021-2027. Pentru contractul necesar construcției lotului 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași au depus oferte antreprenori cu experiență, care au mai executat lucrări de acest gen.
Pe lângă Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung, care a construit tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, în competiție au mai intrat și italienii de la WeBuild, care vor da în trafic în scurt timp secțiunea Curtea de Argeș – Pitești a A1 Sibiu – Pitești, dar și turcii de la Nurol, care vor finaliza în acest an tronsonul Pietrosele – Buzău al A7 Ploiești – Buzău. De menționat că Asocierea Ozaltin – Strade a depus oferte pentru toate cele 3 loturi ale Autostrăzii Craiova – Filiași.
Iată ofertanții pentru lotul 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași:
- Asocierea AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL (lider) – DRUM ASFALT SRL (Ucraina – România)
- Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA (lider) – CONCELEX SRL – X-WAY INFRASTRUCTURE SRL (România)
- Asocierea NUROL CONSTRUCTION S.A. (lider) – NUROL INSAAT VE TICARET A.S. (România – Turcia)
- Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) – STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – INFRAVIS S.R.L. (Turcia – România)
- WEBUILD SpA (Italia)
Pentru asigurarea conexiunii cu DN 6 va fi construit un Nod rutier și în zona localității Răcarii de Sus. Contractul prevede, de altfel, construcția pe traseul noului lot de autostradă a 21 de structuri și patru parcări de scurtă durată, fiecare dintre acestea dotată cu câte 8 locuri de parcare destinate încărcării rapide a autoturismelor electrice.
Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu este format din Autostrada Craiova – Filiași și Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu.
El va traversa următoarele U.A.T.-uri:
- județul Dolj (47,3 km): Ghercești, Simnicu de Sus, Craiova, Isalnița, Almaj, Coțofenii din Față, Brădești, Filiași;
- județul Gorj (62,7 km): Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu.
La drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu (110,1 km), lotul 1 are 10,3 km (1,87 miliarde lei fără TVA), lotul 2 are o lungime de 14,4 km (2,23 miliarde lei), lotul 3 are 21,7 km (3 miliarde lei), lotul 4 are o lungime de 22,9 km (5,1 km la profil de autostradă și 17,8 km la profil de drum expres) – valoare de 2,48 miliarde lei, lotul 5 are 21,52 km (2,94 miliarde lei), iar lotul 6 are o lungime de 19,25 km (2,55 miliarde lei).
Citește și: Cum arată topul constructorilor de autostrăzi din România. UMB face legea!