Asocierea turcă Makyol – Ozaltin are liber pe „Lotul Meseș“ al Autostrăzii Transilvania (A3), cel mai scump tronson de autostradă ca valoare estimată și lotul unde se va construi cel mai lung tunel (2,9 km pe sens), prin masivul cu același nume. Curtea de Apel București (CAB) a respins contestațiile care blocau din noiembrie 2024 semnarea contractului.
Astfel, CNAIR poate semna fără probleme contractul cu asocierea turcă Makyol – Ozaltin pentru proiectarea și execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 km) de pe Autostrada Transilvania (A3), cunoscut și ca „Lotul Meseș“. Vestea bună a fost dată, în premieră, chiar de către directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, invitat joi seară la emisiunea „Drumuri cu prioritate“, realizată de Ovidiu Barbier. De fapt, CNAIR anunțase un câștigător la licitația pentru cel mai scump lot de autostradă ca valoare estimată, dar procedura a fost contestată. Mai întâi CNSC și apoi instanța au dat însă dreptate companiei.
„Noi am ales câștigătorul acestui lot undeva cam la sfârșitul lui octombrie, începutul lunii noiembrie a anului trecut, dar a fost contestată procedura. Am câștigat între timp la CNSC. Consiliul ne-am dat dreptate, evaluarea a fost corectă și a menținut astfel câștigătorul desemnat de noi, ceea ce nu putea decât să mă bucure, pentru că urma să semnăm contractul. Vestea și mai bună a venit astăzi (joi, n.r.), când Curtea de Apel București ne-a dat dreptate, pentru că și decizia CNSC fusese contestată de un ofertant. Așa că avem o decizie irevocabilă a instanței în ceea ce privește câștigătorul acestei licitații. Acum o să solicităm documentele câștigătorului, pentru semnarea contractului“, a spus Cristian Pistol, la emisiunea „Drumuri cu prioritate“.
Asocierea Makyol – Ozaltin are liber pe „Lotul Meseș“. Decizia CAB este definitivă
Curtea de Apel București a decis, joi, să repingă plângerea ca nefondată. „Soluția pe scurt: Respinge plângerea, ca nefondată. Respinge cererea de suspendare a procedurii, ca rămasă fără obiect. Definitivă. Pronunțată azi, 20 martie 2025, prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței“, a fost hotărârea CAB.
CNAIR poate semna, astfel, contractul pentru proiectarea și execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 km) de pe Autostrada Transilvania (A3), cunoscut și ca Lotul Meseș, datorită tunelului al cărui nume vine chiar de la masivul pe care îl străpunge. Vorbim aici de două galerii unidirecționale, de câte 2,89 km, cele mai lungi tuneluri de autostradă din România. În acest clasament, urmează Tunelul Poiana (1,78 km pe sens), care se construiește pe secțiunea 3 Cornetu – Tigveni a A1 Sibiu – Pitești, și tunelul săpat prin Dealul Momaia (1,3 km pe sens), de pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, la care una dintre galerii a fost finalizată.
Contractul pentru secțiunea care include și tunelul Meseș a avut o valoare estimată cuprinsă între 7,4 și 8,8 miliarde lei, cea mai mare din România, și a fost atribuit pentru suma de 6,62 miliarde de lei (fără TVA). Construcția lotului de autostradă de 41 km va trebui finalizată în 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție). Tunelul Meseș este cel mai lung tunel de autostradă din România, format din două galerii unidirecționale care împreună totalizează 5,78 km. Pe acest lot se vor mai construi 65 de viaducte, poduri și pasaje (în lungime totală de aproximativ 13 km).
Istoricul contestațiilor care au blocat semnarea contractului cu Asocierea Makyol – Ozaltin
După ce a desemnat Asocierea Makyol – Ozaltin drept câștigătoare, CNAIR s-a trezit cu o serie de contestații. Italienii de la WeBuild au depus două contestații la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), iar turcii de la Mapa una. WeBuild a reclamat mai întâi că nu a primit acces la întregul dosar de achiziție și a solicitat anularea comunicării câștigătorului, iar apoi s-a legat de prețul oferit de turci, considerat neobișnuit de scăzut.
În același timp, turcii de la Mapa cereau să li se ia în calcul oferta declarată neconformă. CNSC a respins toate cele trei contestații. WeBuild și Mapa au avut și varianta instanței, putând contesta decizia CNSC la Curtea de Apel București. Italienii au mers mai departe, dar Curtea le-a respins plâgerea ca nefondată.
Firmele câștigătoare și-au arătat forța pe șantierele din România
Licitația pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău cu tunel de 2,9 km la Meseș a fost lansată pe 9 februarie 2023, iar la finalul lunii august 2023 au fost depuse 7 oferte: UMB, asociat cu EuroAsfalt din Bosnia Herțegovina pentru experință la tuneluri (Asocierea de pe A1 Lugoj – Deva), WeBuild și cinci constructori din Turcia: Ictaș, Nurol, Mapa, Makyol – Ozaltin și Tekfen.
Asocierea Makyol – Ozaltin a fost cea care a obținut contractul de peste 1,2 miliarde de euro. Makyol va intra și pe Autostrada (A13) Sibiu – Făgăraș, iar Ozaltin, după ce a finalizat tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, va lucra la viaductele de 3,2 km de la Nădășelu și Topa Mică, de pe Autostrada Transilvania, scoase din contractul cu UMB (valoare de contract de 994,7 milioane de lei).