miercuri, aprilie 23, 2025
14.2 C
Craiova

Ar trebui schimbată Uniunea Europeană?

O știre recentă informează despre faptul că două organizații conservatoare propun o schimbare serioasă a ceea ce numim Uniunea Europeană. Cele două organizații, din Polonia și Ungaria, se bucură de sprijinul unui think-tank din SUA, apropiat de Donald Trump, The Heritage Foundation. Aceste grupuri conservatoare propun desființarea Comisiei Europene („guvernul UE”) și a Curții Europene de Justiție. Și mai propun ca Uniunea Europeană să se numească Comunitatea Europeană a Națiunilor (ECN).

Pe scurt, conservatorii își doresc ca Uniunea Europeană să fie o sumă de state suverane

Așa cum funcționează acum, Uniunea Europeană este o construcție care înghite în fiecare zi câte o bucată din suveranitatea națională a statelor care o compun. Pe de-o parte, standardizarea întru democrație, ajutorul pentru ridicarea economică a țărilor mai slab dezvoltate și programele sociale, cele din domeniile educației sau culturii au ridicat fiecare societate națională. Pe de altă parte, reglementările în exces sau impunerea legislației UE ca legislație prioritară în fiecare stat-membru au fost primite cu (multă) reținere.

Uniunea Europeană are probleme în momentul în care are de răspuns urgent unor situații de criză

Schimbările de paradigmă produse de noua administrație americană, războiul de agresiune al Rusiei sau, nu de mult, pandemia, au arătat că Uniunea Europeană nu are exercițiul răspunsului rapid la situații de criză. Ocupată până la obsesie de filtrarea oricărei decizii prin Green Deal, UE pară să-și fi construit o lume „ideală”.

Dar această lume „ideală” are costuri prea mari în lumea reală. De exemplu, faptul că Germania și Italia au renunțat la energia nucleară nu a micșorat deloc prețul energiei electrice. Sau, să luăm un exemplu din România: decizia închiderii centralelor de producție de energie pe bază de cărbune s-a luat la „ordin”. Nu s-a ținut cont nici de faptul că România, care nu mai are multă industrie, este o țară în care poluarea e foarte redusă, nici de faptul că trebuie pus ceva în locul centralelor pe cărbune, mai ales că anul viitor reactorul 1 de la Cernavodă intră în reparații capitale pentru vreo doi ani.

În schimb, la ordinul UE, s-a purces la construirea pieței europene a energiei, uitându-se faptul că piețele sunt expresie a libertății comerciale…

Lumea „ideală” propusă de UE nu poate transforma urșii în animale de companie

Exemplele de coliziune dintre lumea „ideală” propusă de instituțiile europene și realitate sunt nenumărate. Green Deal a dezechilibrat raportul dintre economie și ecologie, în favoarea ecologiei. Echilibrul presupune coabitare și înțelepciune. Dezechilibrul înseamnă că ecologia modifică schemele economice. De aici, până la apariția unor piețe care nu vând produse (nu vând, în realitate, nimic!), cum este cea a certificatelor de CO2 a mai fost un pas. Iar pasul a fost făcut și niște oameni de afaceri abili au câștigat mulți bani din acest tip de construcție artificială. Așa cum au făcut și din achiziția de vaccinuri sau cum se anunță achiziția de armament.

O dată cu „noul business verde”, Uniunea Europeană a dezvoltat un mod de funcționare bazat pe scheme birocratice tot mai puternice. Iar dincolo de „circuitul documentelor”, a creat și structura de funcționari care deservește impecabil acest sistem. Astfel, comisari europeni care au condus „ministere” ale educației, au trecut apoi la energie, iar acum sunt „comisari pentru comerț”. Criticii birocrației bruxelleze vorbesc despre pile și relații la angajările în instituțiile UE și chiar despre nepotism.

România nu are politicieni care să poată participa la reformarea UE

Argumente împotriva felului în care funcționează UE astăzi sunt multe, dar cel mai important dintre acestea este creșterea numărului de cetățeni eurosceptici.

Sigur, fanii actualei UE pot spune că nivelul intelectual al suveraniștilor e scăzut, aceștia nu trebuie băgați în seamă. Dar ei, fanii UE, nu trăiesc cu ursul protejat pe bătătura casei. Iar dacă acestor fani proeuropeni le convine ca deciziile despre ce se întâmplă în curtea lor să fie luate la Bruxelles, ar trebui să accepte în cel mai democratic mod cu putință că sunt alții care nu sunt de acord cu acest lucru.

Prezentul arată clar că UE are nevoie de reformare. Are nevoie să se refacă economic și are nevoie să respecte suveranitatea fiecărui stat care face parte din uniune. Are nevoie să își refacă credibilitatea și să își crească forța diplomației. Iar pentru toate acestea, e nevoie de o nouă abordare politică, mult mai apropiată de realitate.

Din păcate, România nu poate participa la reformarea UE pentru că nu are cu cine. A trimis la Bruxelles, cu doar câteva excepții, politicieni slabi. Președinte nu avem, Guvernul mai are un pic și ne bagă în faliment, Parlamentul e populat cu oameni fideli celor care i-au pus pe liste, iar numărul de intelectuali cu spirit critic e extrem de mic. Noi ne iubim pe noi așa cum suntem. Mai ales pe Facebook!…

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

(VIDEO) A fost montat primul tablier metalic pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei

A fost montat primul tablier metalic pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei (A7). Asocierea turcă Nurol...

Mai multe articole din aceeasi categorie