marți, decembrie 3, 2024
4.2 C
Craiova

America alege. Donald Trump și Kamala Harris, aproape la egalitate în cel mai disputat scrutin din istoria SUA

America alege. Zeci de milioane de americani sunt așteptați, astăzi, la urne – primele secții de votare s-au deschis deja de la miezul nopții – pentru a-și alege viitorul președinte, al 47-lea, care va avea un mandat de patru ani la Casa Albă, până în 2029. Cele mai importante case de sondare îi dau pe cei doi candidați, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, umăr la umăr, cu mai puțin de un procent între ei.

Sunt așteptați să-ți exercite votul peste 162 milioane de americani, cu vârste de peste 18 ani, în toate cele 50 de state.  Pentru că este mobilizată o mare masă de oameni la vot – se așteaptă o prezență la urne mult mai mare decât cea din 2020 – rezultatul alegerilor nu se va putea cunoaște în această noapte, imediat după închiderea urnelor, ci la o zi sau mai mult timp după încheierea scrutinului prezidențial.

Election Day, ziua alegerilor cum este cunoscută în SUA, este un adevărat spectacol pe continent, scrutinul prezidențial american fiind, deopotrivă, cel mai urmărit din întreaga lume.

Aproximativ 244 de milioane de americani sunt eligibili să voteze la aceste alegeri. La scrutinul anterior, din 2020, au participat aproximativ 67% dintre alegătorii eligibili, respectiv în jur de 158,4 milioane de americani, o prezență record care ar putea fi egalată sau depășită acum datorită implicării sporite a alegătorilor și măsurilor de accesibilitate a votului.

Peste 80 milioane de alegători au votat, deja, anticipat, dar cei mai mulți – peste 162 de milioane, potrivit analiștilor – sunt așteptați să-și exercite votul în centrele de votare, care s-au deschis deja de la miezul nopții, în unele state de pe coasta de est, deși meteorologii anunță ploi. Peste 35 milioane de americani au votat, de asemenea, prin corespondență.

America alege. Măsuri de securitate extrem de sporite în ziua alegerilor

O altă particularitare a votului, pe lângă amploarea sa, o reprezintă și măsurile de securitate extrem de sporite care au fost luate pentru a nu mai exista violențele din 2021, când, la aflarea rezulatelor care l-au dat pe Joe Biden președinte, pierzătorul Donald Trump a incitat susținătorii să ia cu asalt Capitolul.

Drone, lunetişti, geamuri şi veste antiglonţ şi chiar un buton de panică conectat la numărul de urgenţă vor asigura buna desfăşurare a zilei electorale şi vor permite tuturor să-şi exercite dreptul de vot.

Poliţia Capitoliului, conştientă că ceea ce s-a întâmplat în 2021 s-ar putea repeta, a efectuat în urmă cu câteva zile un exerciţiu de evacuare la care au participat 12 elicoptere.

„Statele swing” ar putea decide președintele

Sistemul de vot american este diferit de cel al altor state și implică, pe lângă votul popular, cel de la urne, și votul electorilor, care vor decide, în final, președintele. Pentru a câștiga președinția, cei doi candidați, Kamala Harris și Donald Trump, trebuie să convingă 270 din cei 538 de alegători din Colegiul Electoral, care se vor întruni pe 17 decembrie pentru a-și da, în mod oficial, voturile. În cazul în care nici unul dintre cei doi nu va ajunge la această majoritate, președintele SUA va fi decis de Congres – Camera Reprezentanților – printr-o procedură specială.

Sistemul de vot poate face ca câștigătorul votului popular să nu fie și cel al electorilor. În 2020, Joe Biden a câștigat atât votul electorilor – 306 electori, cât și cel popular, cu 51,3%, față de Donald Trump – 232 de electori și 46,9%.

Sunt șapte state-cheie care ar putea da noul președinte al SUA. „Swing states” sau „purple states” sunt statele în care alegătorii nu sunt deciși pe care dintre cei doi candidați îl vor vota și, astfel, ei ar putea face diferența. În 2020 au fost șapte „swing states”: Carolina de Nord, Michigan, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin. Voturile din aceste state au decis rezultatul alegerilor și se așteaptă să fie, și acum, la fel.

America alege. Kamala Harris și Donald Trump sunt la egalitate, în sondaje

Cu numai o zi înainte de ziua alegerilor, sondajele dădeau o cursă strânsă, umăr la umăr, între Donald Trump și Kamala Harris. Diferența între ei este, în majoritatea sondajelor, de un procent sau chiar mai puțin.

Potrivit sondajului New York Times, Kamala Harris ar avea 49% din voturi, iar Donald Trump – 48%.

Cei doi sunt la mică diferență și în statele-cheie, unde în unele conduce Trump și în altele, Kamala Harris. Competiția este una extrem de strânsă, fiind considerată cea mai disputată din istoria modernă a SUA. Wisconsin, Michigan și Pennsylvania – așa-numitul Zid Albastru al democraților – sunt esențiale pentru Harris, în timp ce Trump le-a câștigat pe toate trei în 2016 și l-au ajutat să și câștige președinția.

Scrutinul din 5 noiembrie este considerat, de asemenea, unul istoric. Dacă va câștiga alegerile, Kamala Harris va fi prima femeie președintă a SUA, prima femeie de culoare și prima asiatică care va conduce America.

La rândul său, dacă va ieși învingător, Donald Trump va fi primul președinte american care a fost ales pentru al doilea mandat după ce a pierdut scrutinul pentru realegere după prima perioadă petrecută la Casa Albă.

Citește și: Maia Sandu, felicitată de liderii UE pentru „forța rară” de a învinge în alegerile marcate de influența Rusiei

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

CCR a decis! A validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în finala pentru Cotroceni

CCR a decis: primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor lupta...

Mai multe articole din aceeasi categorie