ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată preliminară de 2,85 miliarde de lei în 2023, cu 16% mai mică față de anul precedent, „în concordanță cu scăderea cotațiilor internaționale ale aluminiului și cu încetinirea economică”, a anunțat compania producătoare de aluminiu, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Piața internațională a aluminiului a continuat să fie foarte provocatoare în 2023, cu o cerere mai scăzută pentru unele dintre produsele noastre și prețuri încă ridicate la energie, care au afectat rezultatul nostru final. Cu toate acestea, din nou, investițiile și planul nostru de dezvoltare s-au dovedit a fi corecte și ne-au ajutat să compensăm parțial această scădere”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al ALRO, Marian NĂSTASE.
Răspunsul companiei la provocările pieței a fost concentrarea pe produse specifice din aluminiu prelucrat, ALRO diversificându-și portofoliul și crescând eficiența operațională.
Oferta mare de produse din piață și importurile din China, provocări pentru ALRO
Anul 2023 nu a fost unul dintre cei mai buni pentru industria de producere a aluminiului. Cotațiile aluminiului la London Metal Exchange (LME) au scăzut cu 16% în 2023, față de 2022, contractele de vânzare la trei luni situându-se la 2.285 USD/tonă, în scădere de la 2.713 USD/tonă, nivel înregistrat în 2022.
În august s-a înregistrat cea mai scăzută cotație LME (2.123 USD/tonă), însă în trimestrul 4 piața a dat ușoare semne de îmbunătățire, cotațiile ajungând la 2.224 USD/tonă (cu toate acestea rămânând mai mici față de T4 2022, când se situau la 2.345 USD/tonă).
Deși prețul aluminiului în ultimul trimestru al anului trecut a fost cu 5% mai mic față de perioada similară din 2022, societatea a compensat prin creșterea vânzărilor de produse cu valoare adăugată mare, astfel că cifra de afaceri trimestrială a Grupului ALRO a crescut cu 4% în T4.
Anul 2023 a fost caracterizat printr-o ofertă ridicată de produse de aluminiu, din cauza eforturilor distribuitorilor de a vinde stocurile, dar și de importuri mari, în principal din China, ceea ce a pus și mai multă presiune asupra prețurilor și cererii, precizează reprezentanții ALRO. Compania producătoare a aluminiului s-a confruntat și în 2023 cu costuri ridicate cu energia, provenind din contractele anterioare, chiar dacă la nivel local prețurile la energie au dat ușoare semne de scădere.
Au crescut vânzările de sârmă și aluminiu laminat
În timp ce vânzările pentru 2023 au scăzut față de 2022 atât pentru segmentul primar, cât și pentru cel procesat, ultimul trimestru din 2023 a arătat semne de îmbunătățire.
„Veniturile din vânzări pentru Segmentul Primar au crescut în T4 2023 cu 32%, comparativ cu T4 2022, deși pentru întregul an 2023 s-au situat la același nivel cu cel înregistrat în 2022. Vânzările de sârmă au crescut cu aproape 14.000 tone, în 2023 față de 2022, în T4 2023 fiind mai mare cu 5.700 de tone față de T4 2022. Segmentul Procesat a înregistrat volume mai mari pentru anumite produse și în T4 2023, vânzările de aluminiu laminat crescând cu 5.200 de tone față de T4”, se menționează în comunicatul citat.
Cum a răspuns ALRO la provocările pieței
Investițiile în tehnologia de ultimă generație, care au permis companiei să semneze contracte de livrare a produselor sale pe piețe exclusiviste, cum ar fi industria aerospațială sau de inginerie, au fost mișcarea ALRO ca răspuns la provocările pieței.
„Astfel, anul trecut, ALRO a intrat în noi acorduri pentru aprovizionarea cu aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare pentru industria aerospațială, inginerie generală și auto. Mai mult, Grupul și-a continuat programul de investiții, cu alte 15 milioane USD, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic și creșterea competitivității, în paralel cu alinierea la cele mai recente cerințe și recomandări în domeniul protecției mediului. De asemenea, a inaugurat o investiție de 11 milioane USD în tehnologie și protecția mediului la unitatea sa de reciclare ecologică din Slatina, menită să reducă costurile operaționale prin utilizarea unei cantități mai mari de aluminiu reciclat în procesul de producție”, mai menționează compania.
ALRO a combinat investiția în tehnologie cu îmbunătățirea strategiei de vânzări, concentrându-și atenția pe târguri și întâlniri cu potențiali clienți din domenii strategice (aerospațial, inginerie etc.). De asemenea, Grupul a extins, până în 2026, facilitățile de credit pentru capitalul de lucru asigurând stabilitate financiară pentru următorii trei ani.
Citește și: