Ajungem de la Craiova la Mangalia doar pe drum de mare viteză?

În câțiva ani ar fi posibil să ajungem de la Craiova direct pe Litoral, până la Mangalia, doar pe drum de mare viteză

În câțiva ani ar fi posibil să ajungem de la Craiova direct pe Litoral (până la Mangalia) doar pe drum de mare viteză. Asta dacă va fi gata și Autostrada Litoralului, aflată acum în licitație pentru proiectare și execuție.

După cum se știe, sunt șanse mari ca până la finele acestui an să fie dat în folosință tot drumul expres Craiova – Pitești. Pe tronsonul 1 dintre Craiva și Balș, unde lucrează Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio Construction Works, lucrările sunt în grafic. La fel și pe tronsonul 4, unde UMB a revenit în forță.

Dacă se vor mișca lucrurile și pe Autostrada A0 Centura București, ajunsă la 68% grad de execuție, cu un lot dat în folosință și alte două deschise parțial, asta ar însemna că de la Craiova se va putea ajunge pe drum expres direct pe A1, apoi pe A0, noua centură de ocolire a Capitalei cu regim de autostradă, direct pe Autostrada Soarelui.

De aici urmează însă marea provocare: o altă autostradă care să continue traseul până la Mangalia. Autoritățile au numit-o Autostrada Litoralului. Și au venit și cu o veste bună: a fost transmisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice documentația de atribuire pentru proiectarea și execuția Alternativei Techirghiol, demunită și Autostrada Litoralului.

Ajungem de la Craiova la Mangalia doar pe drum de mare viteză? Cum va arăta Autostrada Litoralului

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, acest nou drum va fi construit la nivel de autostradă și va avea: 30,59 km lungime traseu, 2 benzi de circulație pe sens, 31 de structuri (poduri, pasaje, viaducte), inclusiv realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, spații de servicii (stânga/dreapta), 85 ha perdele forestiere, parcări (stânga/dreapta) și un Centru de Întreținere și Coordonare. 

De asemenea, autostrada va avea 5 noduri rutiere:

1) Nod rutier Cumpăna (km 2+600);

2) Nod rutier între Alternativa Techirghiol și drumul de legătură (km 5+960);

3) Nod rutier conexiune între drumul de legătură și pasajul DN39A – DN39 (km 5+960);

4) Nod rutier DN38 (km 11+000);

5) Nod rutier 23 August (km 30+220).

Scopul realizării acestui drum de mare viteză constă în construcția unei legături noi și rapide între Autostrada de Centură a Constanței, din zona localității Cumpăna și comuna 23 August, la intersecția cu DN 39B, scurtând astfel timpul de deplasare prin creșterea vitezei de călătorie. Valoarea totală a proiectului este de 5,74 miliarde lei cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin cadrul Programului Transport. Durata contractului va fi de 48 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.

Traseul traversează următoarele U.A.T.-uri ale județului Constanța: orașele Techirghiol și Eforie și comunele Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla și 23 August și se va desfășura pe amplasament nou, fără a folosi porțiuni de drum existente. 

Citește și: 

(VIDEO) Drumul expres a ajuns în Craiova! Se montează grinzile la pasajul peste Centura de Nord