miercuri, aprilie 23, 2025
14.2 C
Craiova

A crescut prețul la a doua strigare! Se caută din nou constructor pentru centrala electrică pe gaze de la Ișalnița. Investiția este uriașă

Centrala electrică pe gaze de la Ișalnița cu o capacitate de circa 850 MW pare greu de realizat. Nici un constructor nu s-a arătat interesat de oferta de aproape 560 de milioane de euro pentru construirea acestui bloc energetic, așa că licitația a fost anulată în noiembrie 2024. Acum, procedura a fost reluată, dar valoarea investiției a crescut substantial, ajugând la circa 750 de milioane de euro. Vor exista doritori acum?

După o licitație eșuată în toamna anul trecut din lipsă de oferte, societatea care are ca acționari Complexul Energetic Oltenia (CEO) și Alro Slatina mai scoate din nou la licitație construcția noii centrale pe gaze în ciclu combinat de la Ișalnița. Valoarea contractului a crescut însă cu peste o treime față de cea avansată anul trecut și a ajuns la circa 750 de milioane de euro.

„Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița (CCGT Ișalnița) – proiectare, achizitie, execuție lucrări, punere în funcțiune și servicii de mentenanță pe termen lung“, este denumirea contractului scos la licitație de societatea de proiect CCGT POWER Isalnita SA, deținută în proporție de 59,9% de CEO și 40,1% de Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor de construire a unui bloc energetic pe gaz natural ce include un ciclu combinat cu turbină pe gaze-abur (CCGT) pentru producerea energiei electrice cu capacitatea de cca. 850 MW, inclusiv punerea în funcțiune și asigurarea serviciiilor de mentenanță pe termen lung (LTSA) pentru echipamentele principale (turbină pe gaz, turbină pe aburi și generatoare, inclusiv sistemele lor auxiliare), după cum se menționează în anunțul de participare la licitație.

Se caută din nou constructor pentru centrala electrică pe gaze de la Ișalnița. Termenul de realizare este de 3 ani

Durata contractului este de 192 luni și este compus din: 6 luni durata estimată pentru proiectarea lucrărilor, 30 luni durata estimată pentru execuție lucrări și 156 luni pentru servicii de mentenanță pentru echipamentele principale. Lucrarea beneficiază și de o perioadă de garanție de minim 36 de luni de la semnarea procesului-verbal de recepție a investiției.

Valoarea estimată a contractului este de 3,77 miliarde lei, adică peste 750 de milioane de euro, iar compania așteaptă oferte din partea firmelor interesate până la 28 iulie. Constructorul care va oferi „cel mai bun raport calitate – preț“ va primi și contractul. Aici, prețul contează în procent de 40%, restul criteriilor fiind legate de: puterea netă instalată în MW (10%), eficiența netă minimă la sarcina de 100% în CCGT (27%), flexibilitate – încărcare minimă de funcționare cu respectarea condițiilor de mediu privind emisiile (10%), timpul de pornire la rece (8%) și experiența profesională specifică a personalului cheie desemnat (5%).

Valoarea investiției a crescut cu 35%

Licitația pentru „Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița („CCGT Ișalnița”) – proiectare, achizitie, execuție lucrări, punere în funcțiune și servicii de mentenanță pe termen lung“ a fost lansată pentru prima dată în iunie 2024. În toamnă, licitația a fost anulată din lipsă de oferte. „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz“, se menționa în sistemul electronic de achiziții publice ca explicație la anularea licitației.

Valoarea estimată atunci era de 2,8 miliarde lei, adică aproximativ 560 de milioane de euro, așadar acum licitația pleacă de la un preț cu 35% mai mare.

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia presupune închiderea treptată a grupurilor pe cărbune și construcția de parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 735 MW și de centrale pe gaze: una la Turceni, de 475 MW, și alta la Ișalnița, de 850 MW.

Citește și: (VIDEO) Când va fi gata Centura Craiova Sud începută în 2022. Constructorul intră în penalități până se deschide traficul

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

(VIDEO) A fost montat primul tablier metalic pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei

A fost montat primul tablier metalic pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei (A7). Asocierea turcă Nurol...

Mai multe articole din aceeasi categorie