luni, decembrie 2, 2024
5.9 C
Craiova

65 de milioane de euro pentru repararea străzilor din Craiova până în 2027

Primăria Craiova este dispusă să cheltuie până la 65 de milioane de euro, în următorii patru ani, pentru repararea și întreținerea străzilor din municipiu. Acordul cadru pe patru ani încheiat în martie 2019 cu Domarcons SRL și Erpia SA s-a încheiat, așa că primăria caută din nou constructori care să se ocupe de tot ce ține de repararea străzilor.

Noul acord cadru scos zilele trecute la licitație are o valoare cuprinsă între 127.587.185,79 lei și 270.754.509,61 lei (fără TVA), adică o valoare maximă cu TVA de 322 milioane de lei (65 de milioane de euro). Municipalitatea va alege oferta cu cel mai bun raport calitate – preț, termenul limită de primire a ofertelor fiind data de 2 octombrie. Prețul reprezintă 90% din ofertă, pentru restul de 10% contând perioada de garanție extinsă a lucrărilor. Garanția solicitată prin contract este de 24 de luni de la data recepției, garanția extinsă acceptată mergând până la un maxim de 24 de luni. 

Ultimul contract subsecvent din actualul acord cadru a fost încheiat pe 29 mai 2023, Domarcons SRL având la dispoziție 6.279.655 de lei pentru repararea străzilor din Craiova. Valoarea totală a acordului cadru actual, semnat în martie 2019, a fost de 157 de milioane de lei, fără TVA, bani care au fost cheltuiți.

ANAP a cerut mai multe remedieri ale caietului de sarcini

Licitația pentru repararea și întreținerea străzilor din Craiova în următorii patru ani s-a aflat și în verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. ANAP a analizat la sânge caietul de sarcini și a impus primăriei o serie de remedieri privind clauzele contractuale. Spre exemplu, primăria a specificat în caietul de sarcini că va pune la dispoziție amplasamentul/amplasamentele cel mai târziu la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, dar nu a precizat și un termen pentru emiterea ordinului de începere, activitate care intră în sarcina sa. „Completați un termen maximal pentru ordinul de începere a lucrărilor, care poate fi raportat, de exemplu, la data semnării contractului subsecvent sau la data constituirii garanției de bună execuție“, a fost solicitarea ANAP.

Un alt aspect corectat de ANAP a vizat modul de organizare a constructorului, în situația în care va deschide, simultan, mai multe șantiere. „Caietul de sarcini nu prezintă informații cu privire obligațiile antreprenorului privind organizarea lucrărilor simultan pentru toate sau pentru un anumit număr maxim stabilit, atunci când există mai multe locații. Masura de remediere: precizați în mod clar dacă există obligații cu privire la organizarea acestora simultan pentru toate sau pentru un anumit număr maxim stabilit“, a transmis Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Tot ANAP a cerut primăriei să specifice clar dacă pentru lucrările care fac obiectul acordului cadru este necesară autorizație de construire. Dacă este necesară, „se va preciza un termen estimativ în care autoritatea contractantă va pune la dispoziția operatorilor economici respectiva autorizație“.

65 de milioane de euro pentru repararea străzilor din Craiova până în 2027. ANAP: Cereți graficul de execuție!

ANAP a cerut completări și cu privire la mecanismul de realizare al monitorizării pe parcursul derulării activităților în cadrul contractului subsecvent. În conținutul clauzelor 21 și 24 se face referire la graficul de îndeplinire a contractului și, respectiv, graficul de execuție“, fără să existe o clauză care să includă informații despre obligația contractantului de a transmite acest grafic, a fost o altă remarcă a Agenției. 

În fapt, prin propunerea tehnică autoritatea contractantă nu a solicitat prezentarea de către ofertanți a graficului de execuție pe baza metodelor de lucru precizate care să demonstreze capacitatea tehnică a ofertantului în raport cu cantitățile de lucrări aferente celui mai mare contract subsecvent. Măsura de remediere: completați cerințele de la nivelul sect. IV.4.1 și din formularul de propunere tehnică și cu solicitarea ca la nivelul propunerii tehnice să fie prezentat graficul de execuție/implementare raportat la durata celui mai mare contract subsecvent care se estimează că va fi încheiat pe durata acordului cadru“, a fost cerința ANAP.

Citește și: Se pregătește un nou bulevard în Craiova! 137 de milioane de lei pentru un drum de 2,2 km cu 4 benzi

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Nume noi de la Dolj în Parlamentul României! Cum s-au împărțit mandatele

Nume noi de la Dolj în Parlamentul României. Alegerile de duminică au schimbat reprezentarea Doljului în Parlamentul României. Cu...

Mai multe articole din aceeasi categorie