O investiție de peste 115 milioane de euro care presupunea nu doar un nou terminal la Aeroportul Internațional Craiova (AIC) capabil să proceseze 2 milioane de pasageri pe an, ci și o modernizare a infrastructurii aeroportuare, a fost la un pas să rămână în aer, chiar pe final. Sprijinul de 50 de milioane de euro primit săptămâna trecută de la Guvern pentru finalizarea lucrărilor s-a dovedit decisiv. Din toamnă, aeroportul din Bănie va avea un terminal nou, o clădire de peste 30.000 mp.
Cei 50 de milioane de euro care au „aterizat“ la Craiova sunt suficienți pentru ca proiectul de extindere și modernizare a aeroportului să fie finalizat. Din toamnă, noul terminal al Aeroportului Internațional Craiova va fi, în sfârșit, gata. Evident, la pachet cu celelalte 21 de investiții asociate proiectului. Sprijinul de la Guvern s-a dovedit decisiv.
Cum s-a ajuns aici? O sumă importantă din fonduri europene nu a mai putut fi accesată din cauza timpului puțin rămas pentru implementare în perioada de programare, așa că proiectul intrase în impas financiar.
O situație la care conducerea Aeroportului Craiova se aștepta, după cum susține chiar directorul general Sorin Manda, având în vedere demararea târzie a licitației și a execuției în sine a lucrărilor. „Am ales să ne asumăm un proiect de o importanță majoră, cu riscuri mari, dar cu beneficii incontestabile“, a declarat Sorin Manda. „Aveam posibilitatea să nu accesăm această finanțare, să nu ajungem în situația de a depinde de alocarea guvernamentală, dar nici nu aveam acum un aeroport aproape gata de inaugurare“, a adăugat directorul general al AIC.
Aeroportul Craiova a primit cea mai mare sumă ca sprijin pentru noul terminal
Cele 50 de milioane de euro de la Guvern au venit, așadar, la timp! Executivul a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, la propunerea Ministerului Dezvoltării, alocarea sumei de 484.115.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru asigurarea finanțării unor proiecte de investiții în infrastructura aeroportuară din județele Dolj (250 milioane de lei), Maramureș (65 de milioane de lei), Mureș (108,35 de milioane de lei) și Satu Mare (60,76 de milioane de lei). După cum se observă, mai mult de jumătate din suma alocată a ajuns la Aeroportul Craiova.
„Proiectele sunt finanțate prin Programul Operațional lnfrastructură Mare (POIM) 2014-2020, și, în prezent, lucrările de modernizare a aeroporturilor sunt în desfășurare, progresul fizic fiind considerabil, dar blocajele financiare pun în pericol finalizarea acestora, ceea ce ar conduce la o scădere a fluxurilor comerciale, la reducerea investițiilor și la pierderea unor avantaje strategice la nivel european. Astfel, prin aplicarea acestor măsuri, se urmărește menținerea conectivității aeriene și consolidarea poziției strategice a României în domeniul transporturilor aeriene și se evită recuperarea, de către Comisia Europeană, a sumei de un miliard de lei, fonduri europene nerambursabile“, a explicat Ministerul Dezvoltării.
Alocarea acestei sume are în vedere volumul lucrărilor rămase de executat, graficul de plăți actualizat, precum și faptul că aeroporturile respective nu dispun de surse alternative directe sau bugetare pentru asigurarea finanțării necesare finalizării investițiilor, conform sursei citate.
De ce s-a ajuns în această situație. Sorin Manda: „Proiectul a fost respins de 17 ori de Guvernul Orban“
De ce s-a ajuns în situația ca proiectul de extindere și modernizare a aeroportului din Bănie să primească o sumă consistentă din fondul de rezervă al Guvernului pentru a se finaliza lucrările? Explicațiile au venit chiar de la directorul Sorin Manda.
„Înainte de a vorbi despre ajutorul de la Guvern, ar trebui să facem o istorie a proiectelor europene accesate de Aeroportul Internațional la Craiova și a proiectului în cauză. Aeroportul Craiova a accesat în ultimii patru ani proiecte europene în valoare de peste 200 de milioane de euro, proiecte pe care 3 din 4 le-a implementat cu succes în perioadele de programare. Unul dintre aceste proiecte, proiectul de extindere a aeroportului, nu a putut fi, și toată lumea a știut acest lucru, implementat în această perioadă de programare, adică până la 31 decembrie 2023“, a afirmat Sorin Manda.
Acesta a dat vina pe Guvernul Orban pentru întârzierea proiectului. „Ar trebui să ne uităm mai întâi la momentul la care a fost semnat acest proiect, un proiect care a fost depus de 17 ori, până în momentul în care a fost aprobat. Repet, de 17 ori, pe perioada în care exista Guvernul Ludovic Orban, cu USR la guvernare și cu ministrul Drulă, proiectul a fost respins. O dată ce a venit guvernarea PSD – PNL, cu primul ministru Nicolae Ciucă, proiectul a fost aprobat în 6 zile de la învestirea noului guvern. De ce a fost respins până atunci? Din cauza faptului că era Craiova. Nu a fost niciodată o altă explicație decât că ar fi Craiova, nu că nu ar trebui să fie finanțat“, a mai spus Sorin Manda.
Prima cifă de beton la fundația noului terminal a fost turnată în februarie 2023
Directorul AIC a mai menționat că după aprobarea proiectului a trebuit lansată licitația de atribuire a construcției noului terminal și a celorlalte 21 de obiective de investiții, „pentru că nu vorbim doar de un terminal nou sau de un proiect, vorbim de un megaproiect care afectează o suprafață de peste un milion de metri pătrați“.

De la sfârșitul anului 2021, a mai durat un an licitația, atribuirea licitației, proiectul tehnic, obținerea autorizației de construcție și emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Prima cupă de pământ a fost scoasă la finele lunii noiembrie 2022, iar prima cifă de beton la fundația noului terminal a fost turnată în februarie 2023. „A fost cunoscut de absolut toată lumea că acest proiect încearcă să se încadreze până la data de 31 decembrie 2023“, susține Sorin Manda.
Când va fi gata noul terminal al Aeroportului Internațional Craiova
În condițiile actuale, cu ajutorul substanțial primit de la Guvern, noul terminal al Aeroportului Craiova ar putea fi gata în această toamnă. „În conditiile în care avem finanțarea asigurată, am încredere că, din această toamnă, vom zbura de pe noul terminal către cele 11 destinații regulate pe care le avem (Istanbul este ultima anunțată – n.r.), dar și către destinațiile de vacanță“, a afirmat Sorin Manda. „Nu vorbim, repet, de un simplu proiect, ci de 21 de proiecte separate, cuprinse într-un megaproiect, cel mai amplu dintre toate proiectele de extindere și modernizare pentru un aeroport din țară“, adăugat Manda.
În prezent, proiectul a ajuns la un grad de execuție de 95%. Odată cu banii, și constructorul s-a trezit la viață. Antreprenorul lider al asocierii, Construcții Erbașu SA, a și postat pe Facebook, în aceste zile, noi imagini cu terminalul aflat în construcție la Craiova.
„Zboară timpul, dar noi nu stăm pe loc! Finalizarea noului terminal al Aeroportului Internațional Craiova este tot mai aproape. Avansăm cu pași siguri și cu determinarea de a livra o infrastructură pregătită pentru standarde moderne și conexiuni rapide. Cu o suprafață de 31.715 mp, noul terminal este proiectat să îndeplinească cele mai înalte standarde de eficiență operațională și sustenabilitate“, a anunțat Erbașu.
Noul terminal de la Craiova are peste 30.000 mp
Clădirea noului terminal, cu o suprafață desfășurată de peste 30.000 mp (subsol, parter și două niveluri), a fost proiectată pentru a putea procesa anual circa 2 milioane de pasageri.
Noul terminal al Aeroportului Craiova și celelalte 21 de investiții conexe în infrastructura de mișcare și sisteme de securitate fac parte dintr-un proiect european de extindere și modernizare a Aeroportului Craiova demarat în noiembrie 2022, cu o valoare totală după ajustări de 115 milioane de euro.
Lucrările sunt executate de asocierea Construcții Erbașu SA (lider) – Grup Primacons SRL – Váhostav-SK.
Explicațiile oferite de directorul general Sorin Manda cu privire la întârzierea proiectului de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Craiova și necesitatea sprijinului guvernamental:
- contractul de finanțare s-a semnat foarte târziu, în noiembrie 2021, după numeroase piedici puse de guvernul USR de la acea vreme. A fost nevoie de venirea guvernării PSD – PNL pentru a se da undă verde contractarii;
- aproximativ un an a durat procedura de licitație, atribuirea contractului, proiectarea și obținerea aurorizațiilor;
- pentru că am avut parte de atâtea obstacole, am știut că nu vom absorbi toate fondurile europene disponibile (asa cum au știut-o toți cei care au accesat această linie de finanțare), dar pariul nostru a fost acela de a atrage cea mai mare sumă posibilă. Și am reușit, odată cu atragerea a aproape 70 la suta din valoarea investiției;
- pentru finalizarea lucrărilor era nevoie de găsirea altor surse de finanțare. De aceea, demersul Guvernului de a aloca restul de plată este unul sănătos, corect, strategic și extrem de important pentru regiunea noastră;
-
să nu uitam ca Aeroportul Internațional Craiova este un aeroport NATO, singurul din această regiune, de o importanță strategică majoră. De dezvoltarea lui ține dezvoltarea Olteniei;
- aveam posibilitatea să nu accesăm această finanțare, să nu ajungem în situația de a depinde de alocarea guvernamentală, dar nici nu aveam acum un aeroport aproape gata de inaugurare;
- am ales să ne asumăm un proiect de o importanță majoră, cu riscuri mari, dar cu beneficii incontestabile. În plus, discuția legată de faptul că se utilizează bani publici pentru finalizarea aeroportului nostru este inutilă, având în vedere ca unele dintre cele mai mari aeroporturi din țară s-au modernizat fără niciun euro atras, ci în totalitate susținute de la bugetul de stat. Avem chiar un aeroport construit de la zero cu bani publici, fără finanțare europeană – Aeroportul Brașov;
- eforturile noastre de a atrage fonduri europene sunt dovedite și de faptul că mai avem 4 proiecte finanțate tot prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de peste 200 de milioane de euro, cu ajutorul cărora am asigurat securizarea perimetrală, am dotat cu aparatură aeroportuară de ultimă generație și am achiziționat utilaje de intervenție de urgența și întreținere a pistei.
Citește și: Zbor direct de la Craiova către unul dintre cele mai mari hub-uri aeriene din lume