2024 este cel mai important an electoral din istorie. Este anul în care în 76 de țări se merge la urne, ceea ce ridică serioase întrebări cu privire la viitorul omenirii.
SUA, India, Indonezia, Mexic, Uniunea Europeană – cele mai mari democrații ale lumii (ca număr de alegători) au alegeri în 2024! Pe lângă marile democrații ale lumii, există alegeri și în țări cu istoric electoral și politic controversat, precum Rusia, Pakistan sau Bangladesh.
2024, cel mai important an electoral din istorie. Cum ar arăta estimările în România
În acest moment suntem bombardaţi cu tot felul de sondaje de opinie care indică modul în care se va contura eşicherul politic al ţării, coaliţiile de guvernare şamd. Cu primul tur de alegeri, cele europarlamentare şi locale din data de 9 iunie, estimările noastre, rezultate în urma evaluărilor făcute de specialişti, analişti în domeniu sau institute de sondare a opiniei publice, aşa cum sunt ele relavate de mass-media, indică faptul că la Bucureşti este posibil să se schimbe doar primarul de la Sectorul 2, Radu Mihaiu, iar la Sectorul 5 fiul să ia locul tatălui: Vlad Popescu Piedone, în locul lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Generală a Capitalei.
În teritoriu, la Timişoara, ar rămâne Fritz, la Braşov se joacă, lupta dintre Coliban şi Scripcaru fiind strânsă, iar, la Bacău, Viziteu ar pierde. În rest, ar rămâne cam aceiaşi primari în reşedinţele de judeţ. La Consiliile Judeţene, la Timiş este indecis, se joacă între Simonis şi Nica. În judeţe, PSD ar mai lua 2-3 şefi de la PNL (Vrancea, Bacău, Maramureş), iar PNL ar lua unul de la PSD (Botoşani). Lupta pentru CJ se mai joacă la Tulcea şi Neamţ.
PSD și PNL – cele mai mari procente
La vot politic, PSD ar lua în jur de 35%,PNL 25-27%, AUR mai mult la europarlamentare decât la locale, iar Alianța Dreapta Unită (ADU) invers. Per total, pe regiuni, PNL ar rămâne cu Centru, Vest şi Nord-Vest, respectiv Ardeal, Banat (posibil fară Timiş), plus Suceava, Prahova, Iaşi, Constanţa, posibil şi Giurgiu şi Sectorul 6, iar PSD ar lua Estul (fără Bucovina şi Iaşi), Sud-Estul, Sudul şi parţial Sud-Vestul. AUR şi ADU ar lua maxim la Timiş. În general, AUR ar scoate peste 20% la europarlamentare şi în jur de 12-15 % la locale, ADU, aşa cum spuneam, invers.
După 10 iunie vom avea şi anunţurile pentru prezidenţiale, cele oficiale, unele deja pregătite, altele intuite, altele în aşteptare, concluzia fiind că se cam ştiu competitorii, singura necunoscută fiind cea din titlu. Cine câştigă la final?