Pe 2 și 3 decembrie 1989 a avut loc celebrul Summit de la Malta, rămas în istorie pentru „dezghețarea” relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Rusia. Summitul a avut loc la câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului și a fost o ocazie pentru George W. Bush și Mihail Gorbaciov de a discuta despre schimbările rapide care aveau loc în Europa. Se ridicase „Cortina de Fier” care separase Blocul țărilor socialiste din Estul Europei de Europa de Vest timp de patru decenii.
În timpul summit-ului, Bush și Gorbaciov ar fi declarat că pun capăt Războiului Rece, deși veridicitatea informației este încă în dezbatere. Rapoartele vremii menționau Summitul din Malta ca fiind cel mai important, după cel de la Yalta, din 1945, când premierul britanic Winston Churchill, premierul rus Iosif Stalin și președintele SUA, Franklin D. Roosvelt, căzuseră de acord asupra destinului Europei.
În timpul summit-ului de la Malta, președintele Bush și-a exprimat sprijinul pentru „perestroika” lui Gorbaciov, iar acesta a anunțat, la o conferință de presă comună:
„Lumea părăsește o epocă și pășește într-alta nouă. Suntem la începutul unui lung drum spre o eră a păcii. Amenințarea cu forța, neîncrederea, lupta ideologică și psihologică trebuie să aparțină toate trecutului. L-am asigurat pe președintele Statelor Unite că nu voi începe niciodată un război împotriva SUA.”
În replică, Președintele Bush a spus:
„Putem realiza o pace durabilă transformând relațiile Est-Vest într-o cooperare de durată. Acesta este viitorul pe care președintele Gorbaciov și cu mine l-am început chiar aici, în Malta”.