În data de 19 februarie se împlinesc 146 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Cu acest prilej, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Local şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” organizează, la Târgu Jiu, o serie de manifestări cultural-artistice, în semn de omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului al XX-lea.
Manifestările vor debuta în după-amiaza zilei de vineri, 18 februarie, de la ora 16.00, când se va vernisa expoziția de grup „Amprente vizuale” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Evenimentul curatoriat de Vasile Fuiorea şi prezentat de criticul de artă Pavel Şuşară va avea loc în Parcul Central, la Galeria de Artă deschisă în incinta Casei Grădinarului. Tot aici vor fi lansate revistele „Brâncuşi” și „Confesiuni”, apărute sub egida Editurii Brâncuși.
Ziua de sâmbătă, 19 februarie, decretată Ziua Naţională Brâncuşi, va începe, de la ora 11.00, în Parcul Central, cu expoziția de desene „Întâlnire cu Brâncuși”, organizată de Asociația Culturală „Tătărescu” şi Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”.
De la ora 14,30, în cadrul Galeriilor Municipale de Artă, va fi vernisată expoziția „Object memory” a artistului plastic Mihai Trifan, al cărei curator este conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Comentariul critic al expoziție îi va aparţine criticului și istoricului de artă Pavel Şuşară care, tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, de la ora 16.00, va susţine la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” conferința cu tema „Paradoxurile brâncuşiologiei”.
La finalul conferinței, Pavel Șușară își va lansa volumul de poeme „Viziunile şarpelui Alcazar”, grafica şi ilustraţia volumului fiind realizate de pictorul Mircea Bochiş.
Tot în sala Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, de la ora 17.30, se va desfăşura conferința cu tema „Două ipostaze ale arhitecturii memoriale postbrâncuşiene: Peter Iacobi şi Ioan Bolborea” susţinută de drd. Dalina Bădescu.
De la ora 18.00, în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie, Respect (ADER), Georgiana Brandt îşi va lansa cartea „Pictura materistă. Istoric şi Pictura materistă. Dezvoltări, Deschideri. Odată cu lansarea cărţii sale, Georgiana Brandt va vernisa şi expoziţia personală, intitulată Flash Art: B4B. Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu un recital extraordinar, Brâncuşi & Sati, susținut de pianistul Florin Berculescu.
Evenimentele dedicate zilei de naştere a lui Constantin Brâncuşi au început încă de la începutul lunii februarie, prin deschiderea la Galeria Simeza din Bucureşti a expoziţei „Luna Brâncuşi”. Expoziţia este realizată în colaborare cu Filiala de Sculptură a UAP din România.
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) invită publicul de azi până duminică, la un program dedicat, sub genericul „Un weekend cu Brâncuşi”.
Potrivit unui comunicat al MNAR, transmis luni AGERPRES, aniversarea sa va fi celebrată vineri, de la ora 19,00, la Sala Auditorium, printr-un concert de muzică tradiţională românească susţinut de Simion Bogdan-Mihai şi Lăutarii de mătase.
Programul va fi precedat de prezentarea aforismelor marelui sculptor, în lectura actorului Richard Bovnoczki, membru al echipei Teatrul Naţional Bucureşti, urmate, în aceeaşi interpretare, de aprecierile lui Ion Minulescu, Marcel Iancu şi Paul Morand publicate în revistele de avangardă Contimporanul şi Integral din anii 1925-1927.
Sâmbătă şi duminică, MNAR organizează ghidaje gratuite în Sala Constantin Brâncuşi din Galeria Naţională.
Cu această ocazie, MNAR lansează şi turul virtual al acestui spaţiu, iniţiativă realizată în parteneriat cu echipa Into Virtual Reality, care va fi pus la dispoziţia publicului de sâmbătă, pe site-ul MNAR.
„Aniversăm cu bucurie naşterea părintelui sculpturii moderne cu muzică veche românească, care i-ar fi plăcut şi lui. Accentuăm, astfel, legătura lui cu spiritualitatea românească şi prezentăm aprecierile timpurii ale operei sale care dovedesc deschiderea către modernitatea cea mai acută a oamenilor de cultură din România interbelică. Totodată, evenimentul deschide seria de manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, care se vor desfăşura la MNAR sub genericul „Dincolo de cuvinte – Au-dela des mots”. Acestea vor cuprinde ghidaje dedicate în expoziţiile permanente şi expoziţiile „Pallady 150″, prelegeri şi alte activităţi cu public” spune Călin Stegerean, directorul general al MNAR, citat în comunicat.