Ziua Gărzii Naționale de Mediu este sărbătorită anual la 12 martie, dată care se marchează înfiinţarea acesteia, de către Guvernul României, în anul 2003. Prin Ordinul de Ministru nr. 224 din 27 februarie 2007, ţinându-se cont de momentul înfiinţării instituţiei, data de 12 martie a fost declarată Ziua Gărzii Naţionale de Mediu.
Garda Naţională de Mediu (GNM) este o instituţie publică şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, se arată în Hotărârea nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu. Totodată, Garda Naţională de Mediu coordonează Corpul Voluntarilor de Mediu.
Garda Naţională de Mediu este responsabilă de asigurarea controlului implementării profesioniste, uniforme şi integrate a politicii Guvernului de aplicare a legislaţiei naţionale armonizate cu cea comunitară, în domeniul protecţiei mediului, conform site-ului https://www.gnm.ro/. Garda Naţională de Mediu are atribuţii privind aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice din domeniile controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.
12 martie – Ziua Gărzii Naționale de Mediu. Care a fost ultima acțiune de la Dolj
Garda Naţională de Mediu îndeplineşte un rol activ pentru asigurarea securităţii mediului prin acţiuni de prevenire a riscurilor şi limitarea ameninţărilor de ordin ecologic, respectiv poluarea resurselor de apă, a aerului, diminuarea fertilităţii solului, poluarea transfrontalieră şi altele, se mai menţionează pe site-ul amintit.
Ultima acțiunea de la Dolj a Gărzii de Mediu a vizat service-urile auto. Amenzile au fost drastice.
„Funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă prin lege pentru service-urile auto ce au inclusă și activitatea de spălătorie și/sau vopsitorie! Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Dolj au descoperit astfel de nereguli cu prilejul controalelor planificate. Trei operatori economici depistați că funcționau fără acte de reglementare, în conformitate cu OUG 195/2005, au fost sancționați contravențional. Pentru neregulile constatate, fiecare societate a fost amendată cu 30.000 de lei și au fost dispuse măsuri de sistare a activității până la obținerea autorizației de mediu. Astfel de practici sunt interzise prin legislația de mediu și comisarii Gărzii Naționale de Mediu aplică prevederile în vigoare ori de câte ori sunt constatate nereguli!“, a transmis Garda de Mediu Dolj după ultimele controale.
Citește și: Cine este cel mai mare angajator din Dolj. A depășit cu mult companiile de stat!